Selyemakác

Fogadalmak helyett: Válaszd ki az év szavát!

Az ötletet itt találtam, nekem 2016 már így telt. Most 2017-ben is ezt az utat választom fogadalmak helyett.

Viszonylag hamar rájöttem, az új évi fogadalmak nem sokat jelentenek. Nem is nagyon tudtam, mit fogadjak meg, főleg tizenéves fejjel. Kérdezgették, tettem e fogadalmat, hát miről tettem volna? Aztán néha választottam nagy erőltetetten valamit, és ennyiben is maradtunk. Láttam, másnak se működik, úgyhogy ezt a kapcsolatot nem is nagyon erőltettem, az utóbbi 5 évben egyszerűen kijelentettem, én nem fogadkozom, és ennyi. Máris könnyebb lett a lelkem, nem kellett valami mondva csinált jó célt keresni, aztán nem kellett rosszul érezni magam, amiért nem tartottam meg.

canca.com

Forrás: canva.com

Aztán tavaly találtam ezt az oldalt, hát jó. Egy szó belefér. Nem is év elején, már talán tavaszodott, mikor úgy döntöttem csatlakozom. Gondoltam, na bumm, most egy hét múlva elfelejtem, és minden megy tovább a régi kerékvágásban. Aztán mégsem így történt, hiszen akkor nem is írhatnék most nektek róla.

A lényeg nagyon egyszerű. Válassz egyetlen szót, lehetőleg pozitívat, ami végig kísér az egész éveden. Nem olyan egyszerű, rögtön jönnek a gondolatok, talán mégis egy másik szó kéne, talán ez túl egyszerű, elcsépelt, bármi. Hallgassatok a kis belső hangotokra, tudni fogja mi legyen ez a szó.

otletek_

Forrás: canva.com

Az oldalon is találtok angolul ötleteket, sőt, kereshettek olyanokat, akik ugyanazt a szót választották. Szerintem ez teljesen felesleges a lényeghez, de akinek van kedve, csatlakozhat. Az elején lehet jól jön, ha néhány helyre felírjátok, hogy néha a szemetek elé kerüljön, de erre 1-2 hétnél tovább szerintem nincs szükség.

Az én szavam a szeretet volt idén. Ááá, rögtön gondoltam, hogy na ennél elcsépeltebbet keresve sem találhatnék, valami jobbat kéne keresni… De jól döntöttem, ez a szó végig kísért az egész évemen, beragyogta a boldog napokat és támogatott a nehezebbeken. Tökéletes alapot adott a mindennapjaimnak, ha minden kérdésben az volt az első, hogy belegondoltam, mi a legszeretetteljesebb, amit most tehetek? Ha veszekedni támadt kedvem valakivel, csak eszembe jutott ez a szó, és tudtam, nem lehet semmi olyan fontos, mint hogy teljes szívemből szeretem a többieket. Ez nem jelentette, hogy a negatív érzelmeim varázsütésre köddé váltak, de rögtön elviselhetőbbek lettek. 

És mi is lehetett volna fontosabb, egy olyan évben, mikor megszületett a második kisfiunk, mint a szeretet? Mi lehet fontosabb egy család fenntartásához, mint a szeretet? Mi segíti jobban a barátainkat, mint ha szeretettel gondolunk rájuk? Mitől lehetnénk boldogabbak?

Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ezt a szót kell választania. De ez a szó rengeteg mindent tanított nekem az év folyamán, és jó alapot adott ahhoz, hogy 2017-re egy újat válasszak. Ez a szó az alázat lesz. És, hogy mit kapok tőle egy éven keresztül, azt talán majd jövőre is megosztom veletek.

Kiegészítés: Az a jó a dologban, hogy nem kell ehhez sem görcsösen ragaszkodni, és igazából nincsenek szabályok. Volt egy rossz érzésem a szavammal, amit 2017-re választottam. Túl komoly volt, túl nagy felelősséget éreztem miatta a vállaimon. Nem tudtam egészen év végéig kitalálni mi nem stimmel, de mégis úgy éreztem erre a szóra van szükségem. A megoldás? Választottam mellé egy másik szót is, ami levette ezt a terhet a vállamról. Ez a szó a MÓKA. Így mindig eszembe jut, hogy az ALÁZAT nem az önsanyargatásról, vagy a szerzetesi életről szól, mint ahogy az sajnos (ezek szerint) berögzült a tudatomba. Úgy érzem, így már teljes a kép, és jókedvűen, mégis másokra figyelve élhetem majd a napjaimat idén is. 

Mentés

Mentés

Mentés

Ha tetszett az irományom, kérlek oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson!

Követni a Facebook-on és a Bloglovin-on tudtok, vagy iratkozzatok fel a hírlevelemre jobb oldalt, hogy ne maradjatok le az újdonságokról! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!